donderdag 18 februari 2016

Sportkleding

Tussen al dat sporten, en beursbezoekjes door ben ik ook vooral student.
Aan mijn opleiding textielkunde leer ik (bijna) alles over textiel. Textiel is zeg maar echt mijn ding. Ik heb het altijd al erg fascinerend gevonden, dat er van een plantje een stuk stof gemaakt kan worden, en ook alle eigenschappen die we tegenwoordig op kunstmatige wijze aan textiel kunnen geven is erg interessant om je eens in te verdiepen. 

Alle textiel wat een extra eigenschap of functie heeft naast de standaard eigenschappen, zoals het lichaam "normaal" warm houden, identiteit geven, stukje bescherming, en natuurlijk de esthetische doeleinde wordt Technisch textiel genoemd. Technisch textiel is te verdelen in 12 verschillende categorie├źn waaronder Sporttech. Oftewel sportkleding. 

Kleding die je draagt tijdens het sporten moet aan andere eisen voldoen dan je normale kleding. En het leek mij nou eens leuk om daar eens wat dieper op in te gaan. 

Om ergens de diepte mee in te gaan, is het handig om ook de oppervlakte wat te kennen, daarom eerst even een (saai/ interessant?) stukje algemene kennis over (sport)textiel.

Textiel is letterlijk "al wat geweven is". Het woord is afgeleid van het Latijnse woord "texere" dat weven betekent (Bron: Wikipedia)
In de industrie wordt textiel omschreven als alle door de mens gemaakte flexibele materialen bestaande uit vezels die door de mens of de natuurlijk zijn vervaardigd. 


Er bestaan zowel natuurlijke materialen als kunstmatige materialen. Afhankelijk wat de bron van de vezels is. De eigenschappen die een vezel van zichzelf heeft, is afhankelijk van deze bron.


Voor Sporttextiel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van synthetisch materiaal.
Het grote voordeel van synthetisch materiaal is dat je er in principe alle eigenschappen aan kan geven die je zelf wilt. Dit kan doordat het materiaal voor 100% door de mens is gemaakt.
Sportkleding moet naast de standaardeisen zoals ik al eerder heb genoemd aan nog een aantal eisen voldoen. Zogenaamde functionaliteiten. Deze functionaliteiten maken dat sportkleding een technisch textiel is. 


Sportkleding moet
- Voldoende bewegingsvrijheid geven
- Vocht kunnen afvoeren
- Temperatuur kunnen regelen
- Onderhoudsvriendelijk en duurzaam zijn


Voldoende bewegingsvrijheid is natuurlijk van belang zodat je ongeacht welke oefeningen je doet je niet gehinderd mag worden door de kleding die je aan hebt. Lekker kunnen bewegen zonder je druk te maken over je kleding

Vocht kunnen afvoeren en temperatuur regelen gaan hand in hand met elkaar.
Het is immers belangrijk dat je je lichaam zoveel mogelijk op een constante temperatuur houdt.
Als je sport ga je zweten, dit zweet is warm vocht en gaat in je kleding zitten. 'normale' kleding zal door het zweet nat worden. Sportkleding is zo ontwikkeld dat het het vocht afvoert naar buiten. het laat het vocht als ware verdampen. Dit heeft onder andere als voordeel dat wanneer je uit gesport bent je niet meteen heel erg afkoelt (vocht koelt snel af en zal anders deze "kou" weer aan je lichaam geven) Nu wordt hier heel vaak polyester of polyamide voor gebruikt. beide 100% synthetische materialen. Toch neigen vooral beginnende sporters naar katoen. Aangezien dit materiaal juist bekend staat om zijn ademende vermogen en polyester juist wordt gezien als een plakkerig en zweterig stofje. NIET DOEN! Kijk maar een in de labels van kleding in een sportzaak. Je komt er nauwelijks katoen tegen. (misschien een keer in een vestje, dat bedoelt is om aan te trekken voor en na het sporten) Dit komt doordat katoen weliswaar ademend werkt, maar geen vocht kan afstaan. katoen kan relatief veel vocht opnemen zonder nat aan te gaan voelen, maar het vocht (zweet) dat vrijkomt bij het sporten daar is katoen niet tegen opgewassen.De stoffen die in sportkleding gebruikt worden zijn speciaal ontwikkeld om het vocht wel af te staan. Polyester in sportkleding is dan ook anders dan 'normaal' polyester. Hier zijn verschillende technieken voor, die ik niet allemaal ga behandelen want dat wordt wel een erg theoretisch verhaal. Maar mocht je er toch nog vragen over hebben mag je ze natuurlijk altijd stellen. 


Door de temperatuur regelende eigenschap in sportkleding blijft je temperatuur ook tijdens het sporten enigszins stabiel. Het zorgt ervoor dat je naast dat je na het sporten niet afkoelt je tijdens het sporten niet oververhit raakt. Ook hier zijn weer verschillende technieken voor. Termen die je onder andere kan tegen komen op labels zijn Coolmax, climalite® en Coolcore. Maar er bestaan er nog veel meer. 

Voor buitensporten zijn er ook nog extra functies, bijvoorbeeld dat het waterdicht moet zijn. Het transpiratievocht kan er dan wel uit maar regen kan er niet doorheen. ideaal om ook buiten in alle weersomstandigheden te sporten. Hiervoor wordt onder andere Gore-tex gebruikt. 

Onderhoudsvriendelijk en duurzaamheid, is belangrijk omdat niet alle materialen tegen zweet kunnen. In sommige gevallen breekt zweet de vezel, en slijt het materiaal eerder ook niet alle kleur en verfstoffen zijn evengoed bestand tegen zweet. Bij sportkleding moet er dus op gelet worden dat dit hier wel tegen kan. daarnaast wil je je wel fris voelen in je kleding en sportkleding zal daarom ook vaak gewassen worden. Ook het wassen van kleding heeft invloed op de slijtage. Sportkleding moet dus goed wasbaar zijn, terwijl het ook lang mee moet gaan. Houdt je altijd aan het waslabel dat in de kleding zit. Het zit er niet voor niets in en de kleding wordt er ook op getest dat het deze behandelingen kan hebben.  

Zorg dat als je sportkleding gaat wassen, je lichte en donkere kleuren gescheiden houdt. Het is dan wel bestand tegen transpiratie maar het kan zijn vooral bij nieuwe sportkleding dat de donkere kleuren in de was wel iets af geven. Zorg ervoor dat alle eventuele sluitingen in de kleding gesloten zijn. (om beschadigingen aan de rest van het wasgoed en de machine te voorkomen) was de sportkleding het liefst na elke keer dat je het tijdens het sporten aan hebt gehad. Transpiratie kan wel in de vezel trekken en vooral de geur zal anders niet of moeilijk te verwijderen zijn. En dat willen we natuurlijk niet. Ook zit er in de meeste sportkleding iets van elasthaan of spandex. deze materialen zorgen voor de rekbaarheid en de pasvorm van de kleding. De rek kan afnemen wanneer transpiratievocht er te lang in blijft zitten.
Hoewel je met al die viezigheid geneigd bent om al snel de wasmachine lekker heet te zetten. Niet doen 30, max 40 graden is echt heet genoeg. vooral als je het netjes na elk gebruik wast. Gebruik geen wasverzachter en stop de kleding ook niet in de droogtrommel. Dit heeft een nadelig effect op de speciale eigenschappen.  gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel omdat poeder moeilijker oplost en dit op de vezel kan blijven zitten, wat voor slijtage kan zorgen.  Voordeel van sportkleding, aan een waslijn is het binnen een paar uurtjes droog. 


Een ander belangrijk onderdeel dat niet in de kennis van de sportkleding mag ontbreken is het belang van een goede sport BH. Niet alleen je borsten zullen je dankbaar zijn, ook je rug en schouders hebben er veel baat bij. Bezuinig niet op een sport bh. Een goede sport bh heeft dezelfde eigenschappen als andere sportkleding maar zorgt ook echt voor het voorkomen van lichamelijke ongemakken. Haal een sport bh altijd in een speciaal zaak. Laat je eens goed informeren, en eens goed de juiste maat aanmeten. het is wat duurder maar echt je zal er geen spijt van krijgen.

Okee genoeg theorie (al hoop ik stiekem dat jullie het wel een beetje interessant vonden) 
Sportkleding moet naast functioneel natuurlijk ook vooral gewoon erg leuk zijn. In mooie kleding voel je je immers ook beter en in mooie sportkleding voel je je ook sportiever.
kennen jullie dat, totaal geen zin hebben om te sporten maar zodra je die mooie sportkleding aan hebt dan voel je je ineens een heel ander (sportief) mens.  
Sport shirt
Merk: Espirt
Materiaal: 95% Polyester, 5% Elasthaan
Goede vochtregulering
Prijs: 29,99 


Sport shirt, lange mouw
Merk: Le coq Sportif
Materiaal: 88% Polyester, 12% Elasthaan
Prijs: 34,99

Sport legging
Merk: Domyos
Materiaal: 84% Polyester, 16% Elasthaan
Vochtregulerend
Prijs: 17,99
Sporttop
Merk: Domyos
Materiaal binnenkant: 85% Polyester, 15% Elasthaan
Materiaal buitenkant: 82% Polyester, 18% Elasthaan
Vochtregulerend
Prijs: 16,99


Sport vest
Merk: Moving comfort
Materiaal: 60% Katoen, 40% Polyester
Vocht en temperatuur reguleend
Prijs: 44,95
Joggingsbroek
Merk: Reebok
Materiaal: 60% Katoen, 40% Polyester
Prijs: 39.95

Sport BH
Merk: Anita / Dynamix
Optimaal vochtregulerend
Prijs: 69,95
AANRADER!

Mocht je nou toch de voorkeur geven aan natuurlijke materialen, dan is kleding gemaakt van bamboo een aanrader, maar wel allen geschikt voor de minder actieve sporten zoals yoga en pilates.
Bamboo heeft veel voordelen zo heeft het van nature  temperatuur regulerende eigenschappen. het is heel zacht en soepel en het is duurzaam. En ook niet onbelangrijk het is gewoon erg mooi.
T-shirt
Merk: Dajia
Materiaal: 95% Bamboo, 5% elasthaan
Prijs: 69,95

Broek
Merk: Dajina
Materiaal: 95% bamboo, 5% elasthaan
Prijs: 39,95


Wikkeltop/ vest
Merk: Dajia
Materiaal: 95% bamboo, 5% elasthaan
prijs: 69,95


Legging
Merk: Dajia
Materiaal: 67% bamboo, 28% katoen, 5% spandex
Prijs: 29,95Geen opmerkingen:

Een reactie posten