zondag 1 maart 2015

Smaakontwikkeling

Hoewel ik uiteraard ontzettend blij ben met dat Jacqueline met haar challenges in mijn leven is gekomen is zij niet mijn enige  hou vast. Op het moment dat je de keuze maakt voor een gezondere levensstijl ga je je (ik in ieder geval wel) ook meer verdiepen in de wereld aan mogelijkheden. En geloof me dat zijn er op dit gebied nogal wat.
Via via kreeg ik het boek de afslankclub, geschreven door Patty Harpenau in handen. In grote lijnen staat hier hetzelfde in als wat Jacqueline ons verteld. Er zijn welk enkele verschillen maar ik volg graag ook mijn eigen gevoel.Een opvallend hoofdstuk in de boek gaat over de schijf van 16.
16 gezonde superfoods. Sinds ik dit boek heb gelezen probeer elke dat iets van de schijf van 16 te eten.En dat gaat aardig goed af.

1. Bosbessen
Heerlijke kleine blauwe besjes die ik elke ochtend door mijn yoghurtje roer.2. Bonen
Doordat je ze in alle soorten en maten hebt, kan je er heerlijk mee variëren.3. Haver
Gaat net als de bosbes elke ochtend door een yoghurtje


 4. Lijnzaad
Dit gaat bij mij echt overal door heen. Door mijn yoghurtje, door de salade, door het avondeten zowel in gebroken versie als in een olie. ik ben fan van lijnzaad.


5. Btoccoli
Stiekem altijd al, 1 van mijn fa favoriete groente geweest.
6. Granen en brood
Brood is zo'n product waarover de meningen ontzettend verschillen.
Zo ben ik ooit in het oerwoud van diëten een heus brood dieet tegen gekomen. waar je niks anders at dan brood, en er zijn mensen die brood geheel afzweren. Mijn mening hierover zit in de gulden middenweg. af en toe een sneetje brood kan heus geen kwaad, en het ene brood is ook het andere niet. Mijn voorkeur gaat uit naar een heerlijk brood vol zaden, grof volkoren of een heerlijk vers gebakken spelt brood. 7. Pompoen
Sinds ik pompoensoep heb ontdekt ben ik verslaafd.8.  Spinazie
Een van de groentes die ik ben gaan leren waarderen. als kind walgde ik hier namelijk echt van. nu kan ik van een paar blaadjes spinazie door een salade heen echt genieten.9. Sinaasappels
Wie lust het niet. Zodra er een zonnestraaltje tevoorschijn komt pak ik er een sinaasappeltje bij.10. Zalm
Ik ben echt geen viseter, maar een stukje zalm gaat er zeker wel in, heerlijk en nog gezond ook.


11. Goede vetten
Naast vis, zijn er nog tal van andere producten waar goede vetten inzitten, onder andere in noten, zaden en in bepaalde groentes zoals avocado. Heerlijk in stukjes op een spelt crackertje. 

12. Soja en tofu
Vooral sojamelk is erg favoriet. voordeel van soja, je kan er zo heerlijk mee variëren.

13. Tomaten
Ook weer zo'n heerlijke groente. heerlijk tussendoor, in een salade of in een warme maaltijd. ik heb ze standaard in huis.


14. Kip en kalkoen
Ik ben helemaal niet echt een vleeseter. en er hoeft echt niet in elke maaltijd vlees te zitten maar een lekker mals stukje kip daar kan je me voor wakker makken. En lucky me, is het ook nog eens een van magerste stukjes die er zijn.


15. Yoghurt
Zoals al eerder aangegeven is dit mijn standaard ontbijtje. Zo puur lust ik het niet echt, maar met allemaal lekkere superfoods erin is het echt smullen.


16. Noten
En als laatste mogen noten natuurlijk niet ontbreken. Vooral hazelnoten en walnoten zijn populair.
Al met al is het een zeer smakelijke lijst geworden. een ander voordeel van nieuwe etenswaren proberen is dat je smaak wordt ontwikkeld. Vraag me niet hoe het kan maar sinds ik bewuster ben van de dingen die ik in mijn mond stop lust ik veel meer. Zoals aangegeven eet ik tegenwoordig zelf spinazie en toen ik van de week een stukje forel probeerde moest ik bekennen dat dat best lekker was. Dus probeer het eens. Eet eens iets anders en je smaak gaat erop vooruit.

Ps: De afslankclub heeft inmiddels een opvolger. de afslankguru. dus van de week nog maar even naar de boekhandel voor nog meer leuke, nuttige en interessante afslanktips.


1 opmerking:

  1. Hallo Kim, ik ben goed bezig als ik jou verhaal zo lees. Tussendoortjes weg laten en het komt goed. Mooi gedaan. Dikke knuffel Roelie Zwiers

    BeantwoordenVerwijderen